RSS

Merry Christmas . Replace this text with your christmas wishes for your visitors .

Kamis, 20 Januari 2011

AMPLANG




Bahan-bahan Pemprosesan Amplang

1. Daging Ikan 1/4kg
2. Tepung Kanji 500 gr
3. Garam 1  sm
4. Gula 1sm
5. penyedap rasa 1 sm
6. Telur Ayam  2 btr

Cara Olah : ikan di  giling,remas2 agar lebih halus.

Isi ikan yang telah dibersihkankan tulang diadon bersama tepung kanji, garam, gula dan lain-lain ramuan sehingga menyatu dan membentuk doh.

Membentuk
Doh dibentuk ketulan besar seberat 500 gram berbentuk silinder, kemudian dipotong kecil secara melintang. Setiap potongan kecil tadi dibentuk silinder sekali lagi dengan ukuran yang lebih kecil, kemudian dipotong halus.

Memasak
Amplang yang telah siap dipotong halus-halus digoreng di dalam minyak yang banyak selama lebih kurang 30 menit sehingga benar-benar matang. Sewaktu menggoreng, produk hendaklah sentiasa di aduk supaya tidak hangus.

Akhir

Amplang yang telah digoreng, didinginkan untuk membuang sisa-sisa minyak.

Pembungkusan/Penyimpanan
Produk ini dibungkus dalam plastik kedap udara dan disimpan pada suhu kamar serta jauhkan daripada sinar cahaya matahari .

Tidak ada komentar:

Posting Komentar